AGRECOL Obornik granulowany, 10 l
AGRECOL Obornik granulowany, 10 l
Obornik granulowany pozbawiony jest nasion chwastów, patogenów, a także zapachu. Jest bogactwem makro- i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego odżywiania roślin ozdobnych, warzywnych i sadowniczych. Dzięki łatwemu przyswajaniu składników pokarmowych, rośliny są zdrowe, a plony wysokie. Po zastosowaniu tego naturalnego nawozu trawniki stają się gęste i soczyście zielone, a rośliny ozdobne wyglądają atrakcyjnie. Nawóz wzbogaca podłoże w materię organiczną, która przyczynia się do utrzymywania wilgotności gleby i zapobiega erozji. Mikroorganizmy glebowe rozkładają materię organiczną do kwasów humusowych i aminokwasów. Proces ten wpływa pozytywnie na napowietrzenie gleby. Nawóz aktywizuje mikroorganizmy glebowe oraz przywraca glebie zrównoważone pH. Specjalny proces fermentacji i suszenia obornika prowadzi do zachowania właściwości odżywczych.
OBORNIK AGRECOL:
- nawóz pochodzenia naturalnego do zasilania wszelkich roślin ogrodowych,
- do stosowania przedsiewnego i pogłównego,
- łatwy w stosowaniu obornik w formie granulatu,
- nawóz bez przykrego zapachu,
- 65% cennej materii organicznej.
Seria: Stałe organiczne.
Zawartość:
- Nawóz WE.
- Azot (N) – 4,2%.
- Fosfor (P2O5) – 3%.
- Potas (K2O) – 2,8%.
- Magnez (MgO) – 1%.
- Wapń (CaO) – 9%.
Mikroskładniki pokarmowe:
bor (B) 45 mg/kg, kobalt (Co) 2 mg/kg, miedź (Cu) 110 mg/kg, żelazo (Fe) 1200 mg/kg, mangan (Mn) 480 mg/kg, molibden (Mo) 11 mg/kg, cynk (Zn) 420 mg/kg.
Sposób stosowania
Obornik granulowany można stosować posypowo, wiosną przed rozpoczęciem uprawy. Odpowiednią dawkę nawozu należy rozsypać i w miarę możliwości wymieszać z glebą na głębokość 10-15 cm. Stosowanie punktowe: W trakcie okresu wegetacyjnego można zastosować nawóz po wysadzeniu roślin. Odpowiednią dawkę nawozu należy rozsypać wokół rosnących roślin i wymieszać z glebą, tak aby nie uszkodzić korzeni. Nawóz można stosować od wiosny do końca sezonu wegetacyjnego.
Jedna garść nawozu granulowanego to około 50-60 g.
Dawkowanie:
Dawki nawozu do zastosowania na glebach o średniej zasobności w składniki pokarmowe:
Pomidor: 1,0 – 1,5 kg/10 m2*.
Ogórek: 1,0 – 1,5 kg/10 m2*.
Papryka: 1,0 – 1,5 kg/10 m2.
Rośliny dyniowate: 1,0 – 1,5 kg/10 m2.
Kapusta: 1,25 – 1,75 kg/10 m2.
Por: 1,0 – 1,2 kg/10 m2.
Ziemniak: 0,75 – 1,25 kg/10 m2.
Marchew: 1,5 – 2,0 kg/10 m2.
Rośliny ozdobne: 1,5 – 3 kg/10 m2.
Truskawka: 2,0 – 3,0 kg/10 m2.
Trawniki: 1,0 – 1,5 kg/10 m2.
Winorośl: 300 – 500 g/krzew.
Drzewa owocowe: 2,0 – 5,0 kg/drzewo.
*W przypadku upraw szklarniowych nawóz można zastosować dwukrotnie w ciągu sezonu (zbiory dwa razy w roku). Podane wartości są dawkami bazowymi. Wysokość dawki uzależniona jest od typu gleby, jej zasobności w składniki odżywcze i w wodę.